iQ Makelaars Feedbackcompany
9.6 10
247 reviews
iQ Makelaars Funda
9.5 10
 
Termunterzijl, Mello Coendersbuurt 2
 

Mello Coendersbuurt 2 Termunterzijl

€ 495.000,-
k.k.
€ 495.000,-
k.k.
Mello Coendersbuurt 2 Termunterzijl
 • TypeVrijstaand
 • Woonoppervlakte187 m²
 • Perceelgrootte755 m²
 • Slaapkamers3
 • Aangeboden sinds11-11-2023
 • Beschikbaarheid In overleg
Vraag bezichtiging aan

Omschrijving

Stijlvolle renteniersbehuizing op een droomlocatie aan het water

Termunterzijl is een dorp in de gemeente Eemsdelta in de provincie Groningen. Het is gelegen aan de monding van de rivier de Eems, ten (zuid)oosten van Delfzijl en ten zuidwesten van het Duitse stadje Emden. Het dorp telt ongeveer 295 inwoners.
Termunterzijl heeft een beschermd dorpsgezicht. Indrukwekkend is de Boog van Ziel boven het oude ‘zijl’: de brug uit 1725 boven de oude sluis, die versierd is met de wapens van de zijlvesten en zijlvesters van Groningen en uit het Oldambt. Door het dorp loopt De Internationale Dollardroute: een fietsroute van 381,5 kilometer lang rond de Dollard door Nederland en Duitsland.
Bij het dorp is een zandstrand voor recreatie aangelegd.
Het dorp is zeer geliefd bij de bewoners van de provincie Groningen en de toeristen die gebruik maken van de toeristische fietsroute die door het dorp voert: vanwege de aanwezigheid van diverse horecagelegenheden (een hotel-restaurant en diverse eetgelegenheden, waar uiteraard de visgerechten de boventoon voeren) is Termunterzijl een aantrekkelijk en geliefd plaatsje voor een ontspannen oponthoud.
Werkelijk een parel aan de noordelijkste rand van Nederland!

De woning
Op een prachtige plek met volledige privacy in dit pittoreske dorp aan zee, waar het leven met het water en gastvrijheid voor de bezoekers nog hand in hand gaan, ligt deze stijlvolle woning in de dorpskern van Termunterzijl, nabij de haven en de dijk aan de Eems.
De woning is gebouwd als rentenierswoning in 1910 en is daarna o.a. als bankgebouw van de Nutsspaarbank in gebruik geweest.
De huidige bewoners hebben een deel van de woning in de zomermaanden tevens in gebruik is als horecagelegenheid (thee- en koffieschenkerij ‘Teetied’).

De rechterzijde van de woning
De entree van de woning leidt aan de rechterkant naar de woonkamer met zijn gezellige houtkachel en raampartijen die aan beide zijden uitzien op de tuingedeelten en terrassen.
De woonkamer is in de winter in gebruik als living, in de zomer als deel van de theeschenkerij (de foto’s geven de wintersituatie weer, de 3D tour geeft de zomersituatie weer).
Vanuit de woonkamer betreedt u de keuken die direct verbonden is met de serre aan de achterzijde. Deze serre is zowel ’s winters als ’s zomers geschikt als (extra) living, met ruimte voor een grote eettafel en een ruime loungehoek en biedt een magnifiek uitzicht op het water en het gemaal Rozema aan de achterzijde.

Eveneens via het halletje van de keuken (tevens bijkeuken) komt u in de gang waar zich
op de begane grond de badkamer met douche en wastafel, een separaat toilet en een ruime slaapkamer bevinden, waarmee de woning levensloopbestendig is. Tevens is de ruime kelder via deze hal bereikbaar.


Verdieping
In de gang beneden bevindt zich tevens de trapopgang naar de verrassend ruime bovenverdieping.
De zeer sfeervolle verdieping, met zijn oorspronkelijke balken in het zicht, is verdeeld in twee zeer ruime slaapkamers en een grote ruimte waar eventueel nog een extra kamer gemaakt kan worden.

De linkerzijde van de woning
De linkerkant van de woning is in de periode dat de Nutsspaarbank hier gehuisvest was ingericht geweest als bank, met een kluis, wachtkamer, kantoor etc.
Vanuit de entree aan de voorkant betreedt u deze linkerkant van de woning met de oorspronkelijke kluis. De ruimte is nu ingericht als gerieflijke ‘gelagkamer’ rondom de gezellige houtkachel.
Aan de achterzijde van deze kamer bevindt zich de hal van waaruit de horecakeuken en een extra toilet (voor de gasten) bereikt wordt. Het fraaie tegelwerk in de hal en het toilet is oorspronkelijk en in zeer goede staat.

Tuin en terrassen
Aan de voorzijde en aan de rechterkant van de woning bevinden zich de grasvelden die in de zomer als terras voor bezoekers zijn ingericht. Aan de rechterkant bevindt zich een grote steiger/vlonder met nogmaals ruimte voor een aantal tafels en stoelen. Van hieruit is het heerlijk genieten van het uitzicht en het voorbijkomende vaarverkeer.
Aan de achterzijde bevindt zich de privé-tuin: een zeer besloten gedeelte waar volledige privacy gewaarborgd is. De achtertuin en de plaats achter de serre kunnen vanuit de serre worden bereikt, maar ook vanuit de garage aan de linkerzijde.
Naast de garage bevindt zich nog een ruim tuinhuis op het perceel aan de achterzijde.

Kortom: een fantastische plek met zicht op een horizon waar men kan dromen over ver weg gelegen oorden…..Een droomlocatie die in woorden haast niet te beschrijven is……tijdens een bezichtiging kunt u dit het beste zelf ervaren.

Termunterzijl en zijn omgeving
In de 17e eeuw was Termunterzijl een zeer levendig handelsplaatsje. Er was de nodige nijverheid, waaronder een oliemolen. Ook woonden er een of meer houthandelaren.
Verder bevond zich in Termunterzijl een vermaanhuis (schuilkerk) van de doopsgezinden, genoemd in 1671 en behorend tot de ‘Groninger Oude Vlamingen’.
Tijdens de Sint-Maartensvloed van 1686 werd het dorp nagenoeg met de grond gelijk gemaakt en kwamen bijna alle inwoners om.

In 1725 werd in opdracht van de stad Groningen onder leiding van stadsbouwmeester Anthony Verburgh een nieuwe sluis gelegd met een sierlijke borstwering: de Boog van Ziel.

Rond het midden van de 19e eeuw was Termunterzijl een belangrijke vissers- en handelsplaats. De groei van Termunterzijl als handelsplaats was voor een belangrijk deel te danken aan de bloei van de veenkoloniale scheepvaart. In de laatste decennia van de twintigste eeuw werd de recreatieve scheepvaart belangrijk voor de haven.
Bij de verhoging van de dijken op deltahoogte in 1972 werden een nieuwe sluis en een buitendijkse stormvloedkering aangelegd. In het jaar 2000 kwam het Gemaal Rozema gereed. Ook het oude Gemaal Cremer uit 1930-31 is, met een status als Rijksmonument, nog aanwezig. In 1990 werd de gemeente Termunten, waartoe Termunterzijl behoorde, bij de gemeente Delfzijl gevoegd.

Bijzonderheden
- Gelegen op loopafstand van de dijk aan de Eems
- Werkelijk een droomlocatie die u met eigen ogen moet zien
- Goed onderhouden en onlangs voorzien van zonnepanelen
- Goede mogelijkheden voor wonen/werken, (lichte) horeca en/of de exploitatie van een Bed and Breakfast
- Originele bankkluis nog aanwezig
- Prachtig gelegen en ruime steiger aan het water
- Basis- en middelbaar onderwijs aanwezig in het nabijgelegen Woldendorp
- Diverse onderwijsvoorzieningen in de stad Delfzijl
- Op 25 autominuten van de A7
- De Duitse stad Emden en het eiland Borkum zijn vanuit Delfzijl per boot goed bereikbaar

Meer

Neem contact op

Specificaties

Bouw

 • Soort Woningen
 • Type Vrijstaand
 • Bouwjaar 1910

Algemeen

 • Beschikbaarheid In overleg

Indeling

 • Slaapkamers 3

Afmetingen

 • Woonoppervlakte 187 m²
 • Perceeloppervlakte 755 m²
 • Woninginhoud 739 m³

Energie

 • CV-ketel eigendom Ja
 • CV-ketel brandstof Gas
 • CV-ketel bouwjaar 2007
Meer

Vraag bezichtiging aan

Contact

iQ Makelaars Oost-Groningen
Venne 112
9671 EW Winschoten 

E: oost-groningen@iqmakelaars.nl
T:  0597 - 726 866

0597 - 726 866

Volg ons

 

Onze beoordelingen

Onze klanten beoordelen ons met een 9,5 / 10. Elke klant met een unieke ervaring. Benieuwd naar de verhalen?

Bekijk alle beoordelingen